skip to Main Content

Scholen Souburg-Zuid mede-'ontworpen' door leerlingen

In opdracht van de gemeente Vlissingen onderzocht Marsaki diverse mogelijkheden voor het vernieuwbouwen van twee basisscholen (De Burcht Rietheim en De Tweemaster-Kameleon) en een gymzaal in Souburg-Zuid. Uiteindelijk is op basis van ons onderzoek en advies gekozen voor sloop van de scholen en nieuwbouw van beide scholen en de gymzaal. Beide scholen, waarvan boven- en onderbouw op dit moment op verschillende locaties zijn gesitueerd, krijgen een nieuw gebouw op de hoofdlocatie (Priesterstraat en Van Visvlietstraat) waarbij alle leerlingen in hetzelfde gebouw les gaan krijgen. Tussen de scholen in komt aan de Braamstraat een gymzaal waar beide scholen gebruik van gaan maken.

Dat niet alleen ‘mensen op kantoor’ bedenken hoe de nieuwe scholen in Souburg-Zuid eruit moeten komen te zien bewijzen de activiteiten die eind vorig jaar door Marsaki zijn georganiseerd. Patrick Harting, projectmanager bij Marsaki en Pauline Smit, projectassistente, hebben dit samen opgepakt.

Allereerst is de visie van de scholen omgezet in beelden en woorden. Kinderen, ouders, medewerkers en directeur hebben aangegeven wat zij belangrijk vinden in en om de nieuwe school.

Eind oktober is hiervoor een ideeënbus geplaatst bij de Burcht-Rietheim. Deze is speciaal bestemd voor de ‘school-van-de-toekomst-ansichtkaarten’. Op een blanco ansichtkaart kunnen leerlingen een tekening maken van hoe zij de nieuwe school voor zich zien. De achterzijde van de kaart is bestemd voor de ouders. Zij geven hierop aan welke aspecten zij graag terug willen zien in, op en om de school van hun kinderen.

De oudercommissie is hiermee vervolgens aan het werk gezet en zij hebben de ideeën samengevat op sheets in de vorm van tekeningen en aandachtspunten. Maar ook de kinderen zijn erg actief. Naast de prachtige tekeningen die we ontvingen op de ansichtkaarten heeft een deel van de kinderen in een workshop moodboards gemaakt van hun visie op het nieuwe gebouw. Als het aan de kinderen ligt komt er in ieder geval een glijbaan in de school. Een zwembad mag ook zeker niet ontbreken! En een keuken, om samen allemaal lekkere dingen te maken.

Voor medewerkers van de scholen en de gemeente is een excursies georganiseerd naar andere nieuwbouwscholen. Daarmee kregen zij gelegenheid mogelijkheden en kansen te ontdekken waar misschien niet eerder aan is gedacht. Maar ook verbeteringen waren op deze manier eens in de praktijk te zien.

In een aparte workshopronde zijn de medewerkers van de scholen aan de gang gegaan met het maken van een moodboard. Ook dit leidde weer tot verrassende inzichten. Zo zijn alle medewerkers vóór een school met een huiselijk uitstraling en een natuurlijk schoolplein. Ook licht en ruimte mogen zeker niet ontbreken.

Omwonenden worden niet vergeten in dit project. Ook zij hebben inspraak via klankbordgroepvergaderingen die op initiatief van de gemeente worden georganiseerd.

Op deze manier is iedereen die te maken heeft met de school betrokken bij het ontwikkelen van de ‘school voor de toekomst’. Alle input wordt verzameld en verwerkt tot een programma van eisen dat gebruikt wordt bij de selectie van een architect.

Lees hier meer over het project>>

...deel dit bericht!

MEER NIEUWS

Participatie In Zeeuws Energieakkoord

Participatie in Zeeuws Energieakkoord

Samen met zo'n 25 Zeeuwse partijen participeert Marsaki in het Zeeuws Energieakkoord dat als doel heeft de particuliere woningvoorraad in 2045 volledig energieneutraal te hebben. Naast een adviserende rol in…

Lees meer
Eerste Paal De Havenpoort Geslagen

Eerste paal De Havenpoort geslagen

Dinsdag 19 juni kwamen toekomstig bewoners, gemeente Noord-Beveland, opdrachtgever Campervelden B.V., projectmanagementbureau Marsaki, Aannemingsbedrijf Fraanje en Archikon (architect en constructeur) samen om de eerste paal te slaan van De Havenpoort.

Lees meer

DIT IS MARSAKI

Back To Top
Close search
Zoeken