skip to Main Content

Riool als warmtebron voor woningen

Op het Hollandiaplein in Goes-West komt het eerste appartementencomplex dat gebruik maakt van warmte uit het riool. Marsaki is nauw betrokken bij het project.

riothermie_marsaki

 

Het doel van het project is het realiseren van een duurzaam verwarmingsconcept dat de planeet minimaal belast. Daarnaast dient het voor minimaal 50 jaar stabiel te zijn op het gebied van duurzaamheid. Door warmte direct uit het riool te benutten is sprake van een hernieuwbare en oneindige energiebron. Het toegepaste totaal installatiesysteem, dat direct warmte uit het riool haalt en warmtepompen inzet is in combinatie met plaatselijk verwarmend warmwatertappunt en grootschalige opwek met zonnepanelen innovatief en uniek in haar soort.

“In het riool zit veel warmte. Het is een restproduct van onszelf. Het is zonde dat niet te gebruiken”, vertelt Walter Koens, projectmanager bij Marsaki. Dat is dan ook precies wat Marsaki, de gemeente Goes en woningcorporatie RWS gaan doen. Een complex met zestig appartementen in Goes-West wordt straks verwarmd met warmte uit het riool. Riothermie, zo heet deze techniek.

Een huis verwarmen met het riool: het is – op het eerste gezicht – misschien een gek idee. Maar via een warmtewisselaar, die is ingebouwd in een rioolpijp, kan het. “De systemen zijn natuurlijk volledig gescheiden”, vertelt Koens. “De warmtewisselaar onttrekt alleen de warmte aan de rioolbuis: een onuitputtelijke bron.”

Eerste woningen met riothermie

RWS en Marsaki lopen voorop: riothermie is nog niet eerder toegepast om woningen te verwarmen. Het project vindt plaats in nauwe samenwerking met de gemeente Goes. De warmte voor het complex komt straks uit de gemeentelijke riolering in de buurt van het complex.

Koens verwacht op die manier 80 procent van de vraag naar warmte van de appartementen te kunnen voldoen. “Vooral in het voorjaar en het najaar is het interessant”, legt Koens uit. “Maar daarnaast heb je ook nog een cv-ketel nodig, voornamelijk voor de koude wintermaanden.”

Tapwater

De warmte uit het riool wordt ook gebruikt voor het voorverwarmen van tapwater. “Riothermie levert niet genoeg warmte op om het tapwater helemaal op temperatuur te krijgen. Maar het kan het koude water wel voorverwarmen. Voor het laatste stuk gebruiken we een elektrisch verwarmingselement.” Dat levert ook weer een forse besparing op.

Expert energiebesparing

Marsaki werkt als advies- en projectmanagementbureau in de woning- en vastgoedsector, en heeft een grote expertise op het gebied van energiebesparende technieken. Woningcorporatie RWS wil dat haar woningen zo min mogelijk afhankelijk zijn van gas. Marsaki adviseert en ondersteunt RWS daarbij. Zo kwam ook riothermie als aantrekkelijke optie op tafel.

Marsaki rekende de mogelijkheden van riothermie door. Uit meetgegevens van het waterschap leidde Koens af dat het riool inderdaad voldoende warmte bevat om de investering aantrekkelijk te maken. Koens en zijn collega’s gaan nu ook de uitvoering van het project in Goes begeleiden.

Beste keuze

“We bekijken welke technieken en leveranciers er zijn op het gebied van riothermie, en adviseren RWS over de beste keuze”, zegt Koens. De bouw van het appartementencomplex begint in november. Naar verwachting kunnen volgend jaar de eerste huurders hun energiezuinige woning betrekken.

Riothermie is op dit moment overigens nog niet goedkoper dan gas, vertelt Koens. “Je hebt in het gebouw een vrij grote warmtepomp nodig, en een installatie met complexe software die bepaalt op welk moment welke warmtebron gebruikt wordt. In de toekomst zal het goedkoper worden dan een gasgestookte installatie. Daar geloof ik in.”

Stabiele lasten

Ook al is er nu nog geen prijsverschil, riothermie is wel degelijk aantrekkelijk voor RWS en haar huurders. De gasprijzen zullen naar verwachting in de toekomst verder stijgen. De corporatie wil de vaste lasten voor haar huurders zo stabiel mogelijk houden. Daarbij helpt het om minder van gas afhankelijk te zijn. Bovendien dring je op die manier de uitstoot van CO2 terug, en dat is goed voor het klimaat.

Bron: Regio in bedrijf

...deel dit bericht!

MEER NIEUWS

Nieuwe Woonvoorziening Philadelphia

Nieuwe woonvoorziening Philadelphia

Aan de Kromwegesingel in Oost-Souburg ontwikkelt Zeeuwland een woonvoorziening voor cliënten van Philadelphia. Bouwbedrijf Rijk uit Heinkenszand gaat de vier groepswoningen, met daarin acht appartementen per woning, bouwen. Daarbij wordt…

Lees meer
Videoverslag Impuls Zeeland

Videoverslag Impuls Zeeland

Onze collega Nescio Midavaine vervult een belangrijke rol binnen het ontwikkelteam van het K&I netwerk Circulair bouwen. Onlangs werd er een mooi videoverslag opgenomen in opdracht van Impuls Zeeland waarin…

Lees meer

DIT IS MARSAKI

Back To Top
Close search
Zoeken