skip to Main Content

Nederland heeft de ambitie om volledig aardgasloos te zijn in 2050. Het aardgastijdperk loopt immers op haar einde. De vraag die bij iedereen speelt is; maar hoe stappen we dan over naar duurzame installaties, wat is hierin de beste keuze en op welke wijze kunnen we dit dan doen? De weg naar aardgasvrij is net zoals elke andere route; je moet gewoon de ene voet voor de andere zetten. Niemand springt in één keer naar een bestemming en ergens een keer een afslag missen en omkeren kan soms helemaal geen kwaad. Zolang je hier maar van leert en verbetert. Maar wie zet dan de eerste stap? In samenwerking met vier Zeeuwse corporaties (Beveland Wonen, L’Escaut, Woningstichting Hulst en Zeeuwland) en Stichting Zeeuwse Publieke Belangen zijn we hier nu mee bezig. De pilot ‘All-Electric’, ook wel ‘gasloos wonen’ genoemd, is een samenwerking tussen huurders, woningcorporaties en installateurs (Installatiebedrijf Van de Velde, Comfort Partners en Poppe Installatietechniek).

Door middel van de pilot worden een 9-tal all-electric installatieconcepten getest in de bestaande woningbouw met een B-label. Van deze 9 installatieconcepten worden er 6 aangebracht bij grondgebonden woningen en 3 bij portiekwoningen.

Ieder installatieconcept wordt uiteindelijk bij 3 gelijkwaardige woningen aangebracht. In totaal hebben we dus 27 testwoningen verdeeld over het woningbezit van de vier woningcorporaties. De installatieconcepten monitoren we minimaal één jaar zodat we een goed inzicht krijgen in de prestaties van de installaties en de klanttevredenheid. Uiteindelijk zijn het 26 testwoningen geworden doordat op het laatste moment één van de deelnemers is afgevallen en hiervoor helaas geen vervanger beschikbaar was.

Doel is het vinden van haalbare, betaalbare, comfortabele en realiseerbare toepassingen om bestaande woningen aardgasloos te maken. De urgentie is aanwezig om meer kennis op te bouwen van de effecten tussen verschillende all-electric oplossingen die passen in de route naar een CO2-neutrale en aardgasloze bestaande voorraad. Voor de vier deelnemende corporaties zijn een onafhankelijke en betaalbare energievoorziening belangrijk. De resultaten van deze pilot zijn niet alleen relevant voor de gehele huursector, maar zeker ook voor de particuliere woningbezitter en het netwerkbedrijf.

Voor het projectmanagement en de advisering hebben de woningcorporaties Marsaki ingeschakeld. Meer informatie of vragen over dit project? Neem gerust contact op met Davy Commelin via commelin@marsaki.nl.

Eind januari 2020 verscheen de eerste all-electric nieuwsbrief, met daarin een update over de laatste ontwikkelingen binnen de pilot. Nieuwsgierig geworden? Klik op de button om de nieuwsbrief te lezen.

Back To Top
Close search
Zoeken