skip to Main Content

Marsaki denkt buiten de lijntjes bij Westerschans

Eigenlijk zou het project Westerschans in Goes aan de andere kant van de Westhavendijk verrijzen. Een hoogwaardig woon-, winkel en horecagebied van het water gescheiden door een weg.

Westerschans stedenboudkundig plan

Marsaki stelde voor een deel van de Westhavendijk te verleggen en het project aan het water te bouwen. Het resultaat: een nieuw stukje Goes aan het water waar het heerlijk wonen, wandelen en winkelen wordt.

Een brede blik

Marsaki verzorgt in opdracht van RWS Projecten het volledige projectmanagement voor de Westerschans. “Dat gaat van voorbereiding, ontwerp en aanbesteding, tot bouw, oplevering en zelfs het uitgeven van de sleutels en het opstellen van de huurcontracten”, zegt Martin van der Haven, projectmanager bij Marsaki.

Marsaki heeft daardoor een brede blik op het hele project. Dat waarborgt de kwaliteit zodat de klant (bijvoorbeeld een gemeente of woningcorporatie) zich nergens zorgen over hoeft te maken. “We denken echt mee over de kwaliteit en zijn zeer betrokken zijn bij het eindresultaat”, vertelt Van der Haven.

Buiten de kaders

Die betrokkenheid maakt dat Van der Haven en zijn team out-of-the-box durven te denken. “In het ontwerpteam moedigen we elkaar daarin aan. Van onze opdrachtgever, RWS Projecten, krijgen we de ruimte. Het is natuurlijk makkelijk om binnen de lijntjes van de opdracht te kleuren. Maar juist doordat wij dat niet gedaan hebben, is het resultaat nu veel beter.”

“Een plek aan het water zorgt voor een meer duurzame kwaliteit van een gebouw. Kijk naar de Amsterdamse grachten, die gaan al eeuwenlang mee”, legt Van der Haven uit. Zijn team werkte voor de Westerschans daarom twee opties uit: één aan het water, en één aan de weg. Zowel RWS Projecten als de gemeente Goes omarmden de optie aan het water. “En die hebben we mogelijk gemaakt binnen hetzelfde budget”, zegt Van der Haven trots.

Wandelboulevard

Het plan bestaat uit drie gebouwen met 110 woningen, een hotel, horeca en 2.700 vierkante meter winkelvloeroppervlak. De gebouwen krijgen een dubbele voorzijde: één aan het parkeerplein dat straks aan de nieuwe Westhavendijk ligt, en één aan het water met een wandelboulevard ervoor. Vanaf die boulevard loop je straks via een brede, lichte tunnel naar het centrum van Goes. Ook de aanleg van de tunnel, het omleggen van de weg en de aanleg van een viaduct zijn in handen van Marsaki. “Het wordt een gebied met veel groen, waar straks veel reuring is en waar je prettig kunt verblijven”, zegt Van der Haven.

Projectmanagement door Marsaki

Hoe ziet Van der Haven de rol van Marsaki bij projectmanagement? “Eigenlijk zijn we het cement van een project”, zegt Van der Haven. “We doen niet alles zelf, maar we faciliteren, sturen en zorgen dat iedereen zijn werk kan doen. Dat begint bij het maken van een ontwerp en een realistische kostenberekening en planning. We begeleiden de aanbesteding en zijn betrokken bij het opstellen van de huurcontracten en de verkoop van de commerciële ruimtes. We werken samen met veel verschillende partijen.”

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijk aandachtspunt bij de Westerschans: onder de gebouwen komt een ijsbuffersysteem dat gecombineerd met de zonne-lucht collectoren en zonnepanelen op het dak de gebouwen van duurzame energie kan voorzien. En de supermarkt krijgt een duurzaam groen dak.

Waarschijnlijk wordt het eerste deel van het eerste gebouw in de zomer van 2019 opgeleverd. Van der Haven: “Het is echt een heel mooi project. Ik kan niet wachten tot het klaar is.”

 

 

Tekst: Marten van de Wier

...deel dit bericht!

MEER NIEUWS

Verduurzaming Woningaanbod Zeeuwland

Verduurzaming woningaanbod Zeeuwland

Zeeuwland maakt maar liefst 14 appartementengebouwen duurzamer met zonnepanelen. Alle 350 bewoners kunnen kiezen voor een individuele set en hier wordt goed gebruik van gemaakt. In totaal worden er op…

Lees meer
Start Bouw Ravesteynplein

Start bouw Ravesteynplein

3 december startte de bouw van Ravesteynplein in Vlissingen. In verband met de coronamaatregelen werd dit feestelijke moment digitaal gevierd! Marsaki speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van dit…

Lees meer

DIT IS MARSAKI

Back To Top
Close search
Zoeken