skip to Main Content

Lente-akkoord brochure Woningbouw volgens BENG: do’s en don’ts

In opdracht van het Lente-akkoord zijn in 2016 enkele woningconcepten aan de voorgenomen BENG-eisen getoetst, zowel grondgebonden woningen als hoogbouw. Hoe scoren deze concepten? Waar zitten knelpunten en welke verbeterpunten zijn er?

In deze nieuwste Lente-akkoord publicatie zijn de BENG-eisen toegelicht en do’s en don’ts beschreven. De brochure bevat de belangrijkste leerpunten uit de onderliggende onderzoeksrapporten van Nieman RI en DGMR en veel praktijkvoorbeelden.

Lenteakkoord

Het duurt nog even, maar vanaf 1 januari 2021 moeten nieuwbouwwoningen bijna energieneutraal zijn. Dat is vertaald in BENG-eisen. Deze eisen komen in de plaats van de huidige EPC.

In BENG wordt de energieprestatie uitgedrukt met drie indicatoren:

  • De energiebehoefte van het gebouw
  • Het primair fossiele energiegebruik
  • Het aandeel hernieuwbare energie.

BENG plaatst de hele bouwkolom voor grote uitdagingen. Van begin tot eind moet het proces van ontwikkelen, ontwerpen, bouwen en opleveren opnieuw worden doordacht. Bouwpartijen die klaar willen zijn voor de toekomst, doen er goed aan zich nu al op het nieuwe stelsel voor te bereiden. De brochure Woningbouw volgens BENG: do’s en don’ts voor energieneutraal bouwen (februari 2017) is daarvoor een handvat.

De zeer leesbare en toegankelijke brochure is gemaakt door de partners van het Lente-akkoord in nauwe samenwerking met RVO, en met input van veel bouwbedrijven en andere praktijkprofessionals.  Collega Patrick Harting uit ons bedrijf heeft hier aan meegewerkt. De brochure is gemaakt met de themagroep BENG do’s en don’ts van het Platform ZEN van het Lente-akkoord. Deelnemers aan deze themagroep zijn: Nico Blaauw (Trebbe), Wietse Boonacker (Vivare Vastgoedregie), Claudia Bouwens (Lente-akkoord), Henk Bouwmeester (tekstschrijver), Glenn den Broeder (Saint-Gobain Isover), René de Brouwer (Evanston Consulting), Geurt Donze (W/E adviseurs), Patrick Harting (PMB Marsaki), Bas Hasselaar (SBRCURnet), Theo Haytink (Nieman Raadgevende Ingenieurs), Walter Jansen (Vidomes), Annemie Loozen (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland), Nelleke Nelis (VACpunt Wonen), Jan Pas (Ter Steege Bouw Vastgoed), Hans Spronken (Rockwool), Harm Valk (Nieman Raadgevende Ingenieurs) en Gerard Westenbroek (KNB).

Meer informatie kunt u hier vinden

...deel dit bericht!

MEER NIEUWS

Verduurzaming Woningaanbod Zeeuwland

Verduurzaming woningaanbod Zeeuwland

Zeeuwland maakt maar liefst 14 appartementengebouwen duurzamer met zonnepanelen. Alle 350 bewoners kunnen kiezen voor een individuele set en hier wordt goed gebruik van gemaakt. In totaal worden er op…

Lees meer
Start Bouw Ravesteynplein

Start bouw Ravesteynplein

3 december startte de bouw van Ravesteynplein in Vlissingen. In verband met de coronamaatregelen werd dit feestelijke moment digitaal gevierd! Marsaki speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van dit…

Lees meer

DIT IS MARSAKI

Back To Top
Close search
Zoeken