skip to Main Content

Het IJs van Columbus: Ijsbuffersysteem

opslag_energie

De techniek van het ijsbuffersysteem

Marsaki heeft de benodigde kennis van innovatie, duurzaamheid, systeemvergelijkingen, exploitatieberekeningen, woonlastenberekeningen, subsidiemogelijkheden en risicoanalyses. Dit baseren we op onze opgedane kennis en uit het monitoren van gerealiseerde duurzaamheidsprojecten. Hierdoor zijn we in staat om opdrachtgevers optimaal te adviseren en te begeleiden in hun duurzaamheidsopgave.

We zorgden voor de een primeur in Nederland; In de wijk Goes-West (Abel Tasmanstraat) staan de eerste grondgebonden woningen in Nederland, die verwarmd en gekoeld worden via een ijsbuffersysteem. Fossiele energie is hier straks niet meer nodig. De nieuwbouwwoningen van RWS partner in wonen moeten optimaal presteren op gebied van comfort, woonlasten- en milieubesparing. Tevens realiseren we in opdracht van RWS Projecten B.V. appartementen aan de Westerschans die d.m.v. het ijsbuffersysteem verwarmd gaan worden.

Warmte uit een watertank

Het ‘Ijs van Columbus’ (zoals het systeem heet) is toegepast bij 21 nieuwbouwwoningen, die eind 2014 in gebruik zijn genomen. In Duitsland bleek een groot ziekenhuis met een ijsbuffersysteem te functioneren. Het Duitse bedrijf Viessmann kon dit systeem leveren via de Nederlandse dochteronderneming SolarEis. De uitdaging lag onder andere in het terug schalen van een groot systeem naar toepasbaarheid in de woningbouw.

Energie bufferen
Marsaki, RWS partner in wonen, Delta Netwerkbedrijf en Delta Energy  rollen diverse oplossingen uit voor nieuwbouwwoningen en eventueel ook voor bestaande woningen. Samen zijn zij onderdeel uit van één van de 4 Smart Energy Collectives die ons land telt.

Elektriciteit gaat de plaats innemen van (aard)gas bij het verwarmen van woningen en voor het huishouden.  De Wet Voortgang Energietransitie (Wet VET) schrijft voor dat voor woningen waarvan de omgevingsvergunning na 1 juli 2018 wordt aangevraagd een aardgasverbod geldt. Het opwekking van elektriciteit door de woningbezitter zelf is in opkomst. Tegelijkertijd zijn de netwerkbeheerders bang voor een te groot verschil tussen vraag en aanbod. Opgewekte energie middels warmte bufferen bij de woning is daarom een interessante mogelijkheid. Daarnaast bestaat de vraag hoe de woonlasten stabiel kunnen worden gehouden. Gedurende de zonrijke jaargetijden is elektriciteit ruim voorhanden, maar de vrees bestaat dat elektriciteit in de donkere jaargetijden juist erg duur kan worden.

Werking van het systeem
tests-met-ijsbuffersysteem_1_MAA3L5Een 10 m3 metende betonnen watertank (zie foto), die onder het maaiveld ligt, vormt de basis van het systeem aan de Abel Tasmanstraat. De tank wordt geplaatst onder het terras aan de achtergevel van de woning. Een warmtewisselaar, die bestaat uit een lange opgerolde kunststof slang, onttrekt via de warmtepomp zo veel warmte aan het water in de tank, dat dit bevriest. Door de spoel zo lang mogelijk te maken, is het contactoppervlak met het omringende water maximaal. Een warmtepomp brengt het water voor de cv-installatie en het warmtapwater op de gewenste temperatuur.

Verwarming door zonneluchtcollector
In de warmtewisselaar komt onder andere energie vrij tijdens de faseverandering van water naar ijs, dus op moment dat het water begint te kristalliseren. Maar ook aan een hogere watertemperatuur kan warmte onttrokken worden. Eenmaal bevroren valt er weinig warmte meer te onttrekken. In de zomer kan de warmtewisselaar ook worden gebruikt om de woning te koelen, waarbij de energie in de tank wordt gebufferd voor de koudere periodes. Een zonneluchtcollector ontdooit het ijs in de tank of verhoogt de watertemperatuur zodat er altijd warmte voorradig is. Deze collector genereert warmte uit de zon en de lucht.

Testen van systemenijs-van-columbus
Begin 2016 hebben de huurders deze woningen betrokken. Op dit moment worden de systemen getest om na te gaan met welke instellingen ze optimaal presteren met zo weinig mogelijk verbruik. Tevens start een monitoringsysteem, waarmee de bewoners bijvoorbeeld inzichtelijk krijgen hoeveel euro’s een douchebeurt kost en wat ze op jaarbasis kunnen besparen.
Dit systeem werkt via een applicatie, die real-timeinformatie geeft over energieverbruik en kosten. Bovendien krijgen de bewoners een sluipdetective, die hen erop wijst wanneer een apparaat in hun huishouden te veel stroom gebruikt, en een bespaarvoorspeller en bespaartips. Er komt ook een beloningssysteem, in de vorm van energy coins.

Bron: Artikel: ‘Tests met ijsbuffersysteem’ (duurzaamgebouwd.nl)

Projecten waar het Ijs van Columbus is toegepast

DIT IS MARSAKI

Back To Top
Close search
Zoeken