skip to Main Content

De menukaart: duurzame opties op een rij

Wat is nodig om een gebouw duurzaam en bij de tijd te maken, en welke maatregelen leveren het meest op? Het is vaak lastig om dat als pandeigenaar of gebruiker helder op een rijtje te krijgen. Marsaki kan u daarbij helpen. Wij doen een quickscan van uw gebouw en maken daarna een menukaart met alle opties. Zodat u gefundeerd uw keuze kunt maken.

Hoe werkt het? Eerst nemen medewerkers van Marsaki het gebouw van boven tot onder op. Zij beoordelen of het rendabel is om het gebouw aan te pakken, of dat andere keuzes een optie zijn omdat het bijvoorbeeld aantrekkelijker is om te verhuizen.

 

Ideaal beslisdocument

Daarna maakt Marsaki een menukaart met daarop alle maatregelen die u in uw gebouw zou kunnen toepassen in een helder overzicht, èn daarbij de investering en het rendement. “Het is een ideaal beslisdocument”, zegt Patrick Harting, projectmanager bij Marsaki. “Elke maatregel is beschreven in een A4’tje, dat ook voor iemand die minder technisch onderlegd is goed te begrijpen is. De klant kan daarna net als in een restaurant zelf de keuze maken.”

Op basis van kennis en ervaring adviseren we vervolgens bedrijven in te schakelen die het meest geschikt zijn om de maatregelen uit te voeren. Als de klant dat wil, kan Marsaki natuurlijk ook de uitvoering begeleiden.

Kantoorpand in kaart

SMWO, de organisatie voor maatschappelijk werk en welzijn in de Oosterschelderegio, heeft de handige quickscan en menukaart al ontdekt. De organisatie schakelde Marsaki in voor advies over hun centrale kantoorpand met vier verdiepingen in Goes. Het gebouw uit de jaren ’80 was een stevige energieverslinder, met gedateerde beglazing en verouderde installaties

Samen met SMWO bracht Marsaki de aandachtspunten in kaart. Daarna inspecteerden medewerkers van Marsaki in twee dagdelen het gebouw. Uit de quickscan bleek dat het pand goed gerenoveerd kon worden. Hier vindt u meer informatie over dit project.

Concrete maatregelen

De menukaart gaf SMWO vervolgens een overzicht van 33 mogelijke maatregelen. Die zijn heel concreet, legt Harting uit. “Als we tijdens de quickscan tl-balken hebben gezien, schrijven we op wat het kost om die door ledverlichting te vervangen, wanneer die investering is terugverdiend, en wat de impact van die maatregel is op het energieverbruik.”

SMWO was erg gelukkig met het resultaat. De organisatie koos voor twaalf opties met een hoge opbrengst. Op verzoek van SMWO ondersteunt Marsaki ook de uitvoering. Een aantal andere maatregelen laat de SMWO nader onderzoeken door Marsaki.

Voordelig en snel

De quickscan en menukaart zijn geschikt ‘voor iedereen die wil weten waar hij staat met zijn vastgoed, en waar hij naartoe kan’, zegt Harting. Het is een ideaal instrument voor zakelijke klanten, maar ook voor bijvoorbeeld zorginstellingen, scholen, woningcorporaties en overheden.

Omdat de quickscan en menukaart samen een beproefd concept vormen, kan Marsaki deze dienstverlening relatief voordelig aanbieden. Bovendien hebt u snel duidelijkheid: Marsaki kan binnen vier weken een menukaart maken voor uw gebouw.

Iedere menukaart blijft maatwerk, zo benadrukt Harting. De ene opdrachtgever wil vooral verduurzamen, bij de ander gaat het om onderhoud en renovatie. Weer een ander wil weten welke aanpassingen goed zijn voor de verkoopbaarheid van een gebouw. In het geval van SMWO keek Marsaki nadrukkelijk ook naar de toegankelijkheid, omdat daar bij het pand nog wat aan schortte.

“SMWO was zeer gecharmeerd van de menukaart, met name de duidelijkheid en overzichtelijkheid ervan.”, zegt Harting, “Daarmee is ons doel bereikt.”

DIT IS MARSAKI

Back To Top
Close search
Zoeken