skip to Main Content

Circulaire Sociale Woningbouw in het nieuws

Gezocht: een wc-pot voor de renovatie van een woning uit de jaren ’50. Of aangeboden: dertig meterkasten, zo goed als nieuw, slechts vijf jaar gebruikt. Zomaar twee producten die je straks kunt tegenkomen in de nieuwe materialenbank in Goes. Het maakt deel uit van het proefproject Circulaire Sociale Woningbouw, dat er voor moet zorgen dat er minder spullen uit de bouw op de grote afvalhoop terecht komen.

Veertig procent van de Nederlandse afvalberg komt uit de bouw. Dat is slecht voor het milieu, dus moet het roer om. Vanaf 2050 mag er van de regering alleen nog duurzaam gebouwd worden, dus met materiaal dat opnieuw te gebruiken is. Om dat te bereiken wordt nu een materialenbank opgezet waar tweedehands bouwproducten kunnen worden aangeboden en gevonden.Architecten, aannemers, sloopbedrijven maar ook installateurs kunnen van de databank gebruikmaken. De vastgelegde materialen krijgen een zogenoemd paspoort; er staat precies in van welke grondstoffen ze gemaakt zijn. Niet-duurzame spullen komen op een zwarte lijst.

Complete recyclebare woningen

In het project wordt ook gekeken welk tweedehands materiaal kan worden gebruikt in het dagelijks onderhoud van woningen, of bij renovatie. Ook worden er binnenkort zes recyclebare woningen gebouwd in Wolphaartsdijk.

In een circulaire economie bestaat geen afval meer. Circulaire materialen zijn materialen en grondstoffen die een aantal keer hergebruikt kunnen worden in soms een andere vorm. Aan het einde van hun levensduur moeten ze op milieuvriendelijke manier afgebroken kunnen worden.

In het proefproject, dat ondersteund wordt met 50.000 euro van de Provincie, werken de woningcorporaties R&B wonen, RWS partner in wonen, Marsaki en N.V. Economische Impuls Zeeland samen. Volgens Nescio Midavaine van Marsaki is het uniek voor Zeeland. Over tweeënhalf jaar moet duidelijk zijn of de proef geslaagd is.

Bron (tekst, foto, film): Omroep Zeeland

...deel dit bericht!

MEER NIEUWS

Verduurzaming Woningaanbod Zeeuwland

Verduurzaming woningaanbod Zeeuwland

Zeeuwland maakt maar liefst 14 appartementengebouwen duurzamer met zonnepanelen. Alle 350 bewoners kunnen kiezen voor een individuele set en hier wordt goed gebruik van gemaakt. In totaal worden er op…

Lees meer
Start Bouw Ravesteynplein

Start bouw Ravesteynplein

3 december startte de bouw van Ravesteynplein in Vlissingen. In verband met de coronamaatregelen werd dit feestelijke moment digitaal gevierd! Marsaki speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van dit…

Lees meer

DIT IS MARSAKI

Back To Top
Close search
Zoeken