skip to Main Content

BENG-ervaring Marsaki goed ontvangen bij klankbordgroep

Patrick Harting (onze adviseur innovatie en duurzaamheid) verzorgde een presentatie op uitnodiging van RVO in de klankbordgroep BENG voor onder andere partijen als het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Vereniging Eigen Huis,  Bouwend Nederland (ondernemersorganisatie voor bouw en infra), Aedes (vereniging van woningcorporaties), MKB Bouw (de ondernemersorganisatie voor ondernemers in de bouwnijverheid) en diverse andere branchegerelateerde organisaties en bedrijven.

Vanaf 1 januari 2021 moeten alle nieuwe gebouwen in Nederland ‘bijna energieneutrale gebouwen’ (BENG) zijn.

Nieuwe overheidsgebouwen welke vanaf 1 januari 2020 opgeleverd worden, moeten al voldoen aan de BENG-eisen. De overheid vervult daarbij een voorbeeldrol. Dit vloeit voort uit het Energieakkoord voor duurzame groei en uit de Europese richtlijn EPBD.
Met het programma Zeer Energiezuinige Nieuwbouw (ZEN) stimuleren de partijen van het Lente-akkoord een ‘kanteling in de woningmarkt’. Woningen die (bijna) energieneutraal of energieleverend zijn en onder dit programma vallen, moeten minimaal voldoen aan de voorgenomen BENG-eisen.

Omdat bleek dat partijen nog moeite hebben met het realiseren van de gestelde eisen, werd Marsaki (inmiddels ervaringsdeskundig projectontwikkelaar op het gebied van duurzaam bouwen) gevraagd haar ervaringen te delen tijdens een bijeenkomst van de klankbordgroep op 28 november jl.

In zijn presentatie ging Patrick in op het feit dat Wooneco2 (een door Marsaki en de Architecten Alliantie ontwikkelde bouwmethode voor zeer energiezuinige woningen) al aan BENG en NOM voldeed voordat BENG en NOM bedacht waren.  Verder legde hij uit hoe deze bouwmethode nu wordt ingezet om veelvuldig BENG en NOM woningen te ontwikkelen en realiseren tegen een betaalbare prijs. In het geval van huurwoningen kan ook nog eens de EPV (energieprestatievergoeding) worden toegepast.

“Een voorbeeld van een project waar we dit principe inmiddels hebben toegepast is Hazenburg II te Arnemuiden, waar we samen met Woningbouwvereniging Arnemuiden 8 woningen hebben gerealiseerd volgens het BENG principe. Omdat naast BENG deze woningen ook NOM zijn en er een EPV in rekening wordt gebracht, worden deze woningen de komende decennia gemonitord. Zo kunnen we naast de verplichting uit de EPV ook zien hoe energiekosten en exploitatietermijn van deze woningen zich met de jaren ontwikkelen. Hierover maken we ons overigens geen zorgen. De eerste Wooneco2 woningen waarvoor we het bouw- en projectmanagement verzorgde (Nimmerdor Grijpskerke) monitoren we namelijk al meer dan 5 jaar. Het resultaat daar is dat de woningen ook na 5 jaar nog conform de uitgangspunten presteren. Bij Nimmerdor houdt dit in dat de woningen nog steeds NOM zijn.

Grijpskerke, Nimmerdor Woningen (1)
PR82400 Hazenburg, Arnemuiden 171117 (1)

In de presentatie liet Patrick ook zien dat we met Wooneco2 in het project Nu over Morgen 100% Nul-Op-de-Meter kunnen bouwen bij 7 lagen hoog. Daarbij voldoet het gebouw naast NOM ook aan BENG en is het mogelijk om de EPV in rekening te brengen bij de huurder. Nu Over Morgen is een project dat we samen met Bouwbedrijf De Kok hebben ingediend bij Stadlander voor een ‘build en design’ aanbesteding. Om tot 100% NOM te komen hadden we het volume van de bouwblokken geoptimaliseerd. Hierdoor verloren we op enkele punten de aanbesteding.

...deel dit bericht!

MEER NIEUWS

Verduurzaming Woningaanbod Zeeuwland

Verduurzaming woningaanbod Zeeuwland

Zeeuwland maakt maar liefst 14 appartementengebouwen duurzamer met zonnepanelen. Alle 350 bewoners kunnen kiezen voor een individuele set en hier wordt goed gebruik van gemaakt. In totaal worden er op…

Lees meer
Start Bouw Ravesteynplein

Start bouw Ravesteynplein

3 december startte de bouw van Ravesteynplein in Vlissingen. In verband met de coronamaatregelen werd dit feestelijke moment digitaal gevierd! Marsaki speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van dit…

Lees meer

DIT IS MARSAKI

Back To Top
Close search
Zoeken